Projected Capacitive Touch [4 Foto Voorbeelden]

Touchscreens

10-10-2017 - Projected capacitive touch of PCAP… het klinkt niet onbekend, maar wat is dat eigenlijk? Wij hebben 4 sprekende voorbeelden voor u op een rij gezet. Ze komen u vast bekend voor.

We zijn allemaal bekend met touchscreens. Bij het aanraken van een scherm volgt er een actie. Niet iedereen beseft zich, dat er achter dit fenomeen verschillende technologieën schuilen. Een paar van die technologieën zijn resistive touch, capacitive touch en projected capacitive touch. Wij leggen kort uit hoe de laatste twee technologieën werken. Daarnaast ziet u in dit artikel herkenbare voorbeelden van toepassingen in het dagelijks leven.

In dit artikel leest u over:

  • De verschillen tussen capacitive touch en projected capacitive touch (PCAP)
  • Een aantal voorbeelden van PCAP touchscreen toepassingen
  • De voordelen van PCAP

 

Meer weten over PCAP? Lees dan verder

 

Capacitive touch technologie

Capacitive touchscreens gebruiken geleidingsvermogen om een aanraking te “voelen”. Door het scherm aan te raken met een geleidend object, kan een capacitive touchscreen een aanraking registreren.

Deze touchscreens zijn niet afhankelijk van druk, hierdoor is de reactie van capacitive touchscreens sneller en beter dan die van resistive touchscreens. Wel is het aantal mogelijke touch objecten beperkt, omdat alleen elektrische geleiding zorgt voor registratie van een aanraking. Capacitive touchscreens kunnen dus alleen worden “bestuurd” met blote handen, geleidende pennen of andere geleidende voorwerpen.

 

Meer weten over de geschiedenis van touchscreens? Lees hier verder + 

 

Projected capacitive touch technologie

PCAP werkt met hetzelfde principe als capacitive touch, maar projecteert het veld door een beschermende (glas) laag heen. Een extra voordeel van deze techniek is dat het multi touch technolgie ondersteunt. Bovendien is er een beschermlaag toegevoegd waardoor projected capacitive touch schermen vandaal proof zijn. Hierbij een voorbeeld van hoe PCAP werkt:

 


 

 

4 Projected capacitive touchscreen toepassingen

 

 

Voorbeeld 1: Projected capacitive touch in pinautomaten

Steeds meer banken kiezen ervoor om hun pinautomaten te voorzien van een PCAP touchscreen. Door de knoppen te vervangen voor een scherm, zijn de automaten beter beschermd tegen fraude door toetsenloggers. Hierbij wordt er een nep toetsenbord met een chip over het toetsenbord geplaatst. Zo worden de toetsenaanslagen geregistreerd, na het stelen van uw bankpas, kan de fraudeur met uw pas pinnen. Een projected capacitive touchscreen maakt deze vorm van fraude een stuk moeilijker.

 

Voorbeeld 2: Projected capacitive touch technologie in auto’s

Nieuwe auto’s zonder ingebouwd navigatiesysteem worden steeds schaarser. Mensen zijn eraan gewend dat zij een navigatiesysteem bij de hand hebben. Auto navigatiesystemen zijn vaak voorzien van projected capacitive touch schermen. PCAP schermen worden steeds betaalbaarder en dus voor steeds meer toepassingen gebruikt.

Aangezien touch technologieën steeds vanzelfsprekender worden, is het een logische stap om gebruiksvoorwerpen te voorzien van projected capacitive touchscreens. Mensen drukken automatisch op beeldschermen, waardoor het tegenwoordig een verrassing is als een scherm geen touchscreen is.

 

Voorbeeld 3: Projected capacitive touch in retail toepassingen

Veel winkelgebieden gebruiken PCAP oplossingen voor reclames, routes, aanbiedingen, als kiosk etc. Ook in veel winkels worden dit soort displays neergezet. Klanten kunnen hiermee bijvoorbeeld zien of een bepaald artikel nog beschikbaar is.

Projected capacitive touchscreens worden in dit soort gebieden intensief gebruikt. Gelukkig zijn deze toushscreens door de extra beschermlaag (die tussen de 1 en 25 millimeter dik kan zijn) vandaal proof. Hierdoor blijven de schermen langer ongeschonden.

 

Meer lezen over digitale technologie in winkels? Lees ons artikel met 4 leuke voorbeelden +

 

Voorbeeld 4: Projected capacitive touch in mobiele telefoons

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een of meerdere smart phones. Deze mobiele telefoons worden overal mee naartoe genomen, waardoor ze nog wel eens beschadigen. Ze glijden uit uw zak, vallen van tafel of de bank, of zitten vast in tassen, jassen en broekzakken. Kortom, de touchscreens op deze telefoons moeten echt sterk zijn. PCAP touchscreens zijn een uitkomst voor dit soort toepassingen. Vandaar dat de telefoonindustrie in grote aantallen gebruik maakt van de projected capacitive touch toepassingen.

 

Een aantal voordelen van PCAP touchscreens zijn:

  • Projected capacitive touchscreens kunnen goed tegen veelvuldig gebruik door hun extra beschermlaag
  • Projected capacitive touchscreens blijven langer werken als ze wel beschadigd zijn. Denk maar aan smartphones met kapotte schermen die nog steeds goed werken.
  • Door de duurzame glazen toplaag is de beeldkwaliteit van projected capacitive touchscreens beter dan die van resistive touchscreens.
  • Omdat projected capacitive touchscreens steeds populairder worden, worden innovaties en ontwikkelingen hierop afgestemd. Dit betekent dat ze toekomst proof zijn.
  • Projected capacitive touchscreens ondersteunt multi touch.

In dit artikel heeft u gelezen wat het verschil is tussen capacitive touch en projected capacitive touch. Bovendien weet u nu in wat voor toepassingen PCAP wordt gebruikt en wat de voordelen zijn. Voor meer informatie over deze technologieën mag u ons altijd bellen.

Meer informatie over resistive touch en capacitive touchscreens leest u hier.

 

 

DEEL DEZE PAGINA