4 Tips - Vergroot de Zonlicht Afleesbaarheid van een LCD Display

Displays

21-07-2017 - Displays hebben het zwaar. Heeft u ooit gedacht aan wat een display moet doorstaan? Ze worden zowel binnen als buiten ingezet en moeten in weer en wind goed leesbaar zijn. Maar hoe vergroot u de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display?

Regen, wind, sneeuw, verschillende temperaturen, gebruikers en natuurlijk zonlicht. Displays moeten heel wat kunnen incasseren! Zonlicht is van grote invloed op de kwaliteit en de afleesbaarheid van displays. Fabrikanten van apparaten waarin displays verwerkt zijn, moeten rekening houden met de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display. Displays in een buitenomgeving vragen dan ook speciale aandacht.

In dit artikel leest u:

  • Wat de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display beïnvloedt
  • 4 innovatieve technieken die de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display verbeteren

 

Hoe u de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display in outdoor toepassingen kunt verbeteren leest u hier:

 

Wat beïnvloedt de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display?

Of u een LCD display in zonlicht kunt aflezen, is afhankelijk van de helderheid van het display en de mogelijkheid om omgevingslicht te kunnen reflecteren.

Omgevingslicht is licht dat vanaf de buitenkant op het display schijnt. (Bijvoorbeeld kunstmatig licht of zonlicht). Veel displays zijn slecht af te lezen als er zonlicht op schijnt. De zonlicht afleesbaarheid van een LCD display gaat daarnaast drastisch achteruit, wanneer er een touchscreen aan wordt toegevoegd. Dit komt omdat er extra reflecties ontstaan door het toevoegen van een nieuwe laag.

Reflecties bemoeilijken de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display, maar waardoor ontstaan reflecties dan?

Een reflectie wordt veroorzaakt door een mismatch tussen lucht en glas of plastic. Deze mismatch maakt wit helderder, terwijl het zwart en andere kleuren tempert. Hierdoor ontstaat er contrastvermindering. Als er minder contrast is, is een display minder goed af te lezen. Het goede nieuws is dat er veel technologieën zijn die de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display kunnen verbeteren.

Hieronder leest u een 4 innovatieve technieken die de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display drastisch verbeteren.

 

[Ook interessant – 4 alledaagse misverstanden over custom LCD displays]

 

1. LED Backlights

Helderheid en reflectie beïnvloeden de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display. De eerste technologie die wij bespreken richt zich op het verbeteren van de helderheid.

Een display met een helder LED backlight, is beter afleesbaar in zonlicht. LED lichten zijn ontworpen voor gebruik in extreme omgevingslichtomstandigheden. Direct zonlicht is hier een goed voorbeeld van.

High bright LED verlichting is dimbaar. Zo kan de helderheid van een display worden aangepast aan de omgeving van de applicatie. LED-achtergrondverlichting is efficiënt, ontworpen voor energiebesparing en zorgt voor een goed thermisch beheer. Het gebruik van een LED backlight in een LCD display, verbetert daardoor de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display.

 

2. Optical Bonding

De tweede technologie die we bespreken, richt zich juist op reflectie, in plaats van helderheid. Door het verminderen van reflecties, wordt het contrast van een display beter. Hoe hoger het contrast, hoe makkelijker het is om een display in zonlicht af te lezen.

Een efficiënte technologie om reflectie te verminderen heet optical bonding. Optical bonding is het samenvoegen van twee optische elementen. bijvoorbeeld een display en een beschermlaag of een display en een touchscreen. Een transparante kleefstof voegt de elementen samen.

Bij het optical binden van een display en een touchscreen, wordt gezorgd dat de lucht tussen de twee lagen verdwijnt. Deze technologie is bestand tegen extreme temperaturen. Hierdoor is gebruik in toepassingen die onderhevig zijn aan direct zonlicht en warm weer mogelijk.

Optical bonding vermindert de ruimte tussen de lagen waardoor de lagen samen licht en dun zijn. Het bindmateriaal versterkt de lagen en het totale display. Een display is daardoor beter bestand tegen schokken en zal minder snel breken. Bovendien is het veiliger, want als het breekt (bijvoorbeeld door vandalisme) houdt de kleefstof het glas op zijn plaats.

Hoe meer lagen een display heeft, hoe meer reflectie er is. Door het samenvoegen van twee lagen vermindert het aantal totale lagen. Minder lagen betekent minder reflectie. Daardoor vergroot optical bonding de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display.

  

3. Oppervlakte behandelingen

Een andere techniek die wordt gebruikt om de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display te verbeteren, is een oppervlakte behandeling.

Het reduceren van reflectie is erg belangrijk om de afleesbaarheid in zonlicht te verbeteren. Reflectie van een display wordt minder, door het oppervlak te voorzien van een anti-reflectie behandeling.

 

4. UV en infrarood beschermfolies

Displays in buitentoepassingen moeten worden beschermd tegen de zon. Een LCD display raakt beschadigd wanneer het te veel wordt blootgesteld aan UV en infrarood straling. Bij Langdurige blootstelling aan zonlicht, wordt de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display dan ook drastisch minder.

Infrarood straling produceert hitte. Als het LCD display niet voldoende beschermd is tegen infrarood, veroorzaakt oververhitting schade aan het display. Een UV en infrarood beschermfolie van hoge kwaliteit is essentieel voor een langere levensduur van een LCD display. Het beschermt en verhoogt de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display.


 
Displays in outdoor applicaties maken onze levens elke dag makkelijker. Als u op zoek bent naar een LCD display voor uw buitentoepassing, denk dan in ieder geval aan de genoemde technologieën.

Het optimaliseren van helderheid en het reduceren van reflectie zijn slimme manieren om de zonlicht afleesbaarheid van een LCD display te vergroten.

 


 

Graag iets meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op +
DEEL DEZE PAGINA