Wat is een Embedded Computer?

Embedded computing

16-08-2017 - Hoe verschillen embedded computers van de computers die wij thuis en op ons werk gebruiken? We weten dat er verschil is, maar wat zijn embedded computers precies? En in welke markten worden embedded computers ingezet?

U komt ze overal tegen, maar herkent ze vaak niet. Embedded computers zijn computers die in apparaten zijn ingebouwd. U herkent ze niet als computers omdat ze niet worden ingezet als standalone of desktop computers.

Embedded computers zijn bijvoorbeeld ingebouwd in (huishoudelijke, industriële en medische etc.) apparaten en sturen deze apparaten aan. Het gebruik van dit soort computers groeit iedere dag. Dit brengt een enorme groei aan connectiviteit en techniek met zich mee.

In dit artikel leest u onder andere:

  • Wat een embedded computer is
  • Waarvoor ze worden ingezet
  • Een aantal voorbeelden van gebruik in dagelijkse producten

Embedded computers worden steeds vaker ingezet voor producten die u dagelijks gebruikt, of plaatsen die u dagelijks bezoekt. Door het toenemende gebruik van dit soort computers, verdwijnen de grenzen tussen verschillende markten. Daarom richten bedrijven zoals Apple zich steeds meer op de consumenten elektronica markt.

Een belangrijke trend die zich steeds vaker voordoet, is de integratie van embedded computers in apparaten die voorheen geen computer nodig hadden. Bijvoorbeeld in auto’s en tandenborstels.

Auto’s hebben de laatste jaren enorme veranderingen ondergaan. Naast de integratie van embedded computers in zichtbare apparaten zoals het navigatiesysteem, nemen deze computers fundamentele functies zoals het remsysteem over.

 

Benieuwd in welke markten embedded computers worden gebruikt? Lees dan verder.

 

 

Gezondheidszorg

Vernieuwende technologieën brengen voordelen met zich mee. Vooral voor de gezondheidszorg. In veel ziekenhuizen en zorgfaciliteiten wordt hieraan dan ook extra aandacht besteed.

Technologie wordt door zorginstellingen ingezet om patiënttevredenheid te verbeteren en te focussen op patiënt gerichte zorg. In medische apparatuur geïntegreerde embedded computers dragen daaraan bij.

Denk aan een slimme pacemaker of (upcoming) medische draagbare kleding. Door de integratie van een embedded computer, meten deze draagbare apparaten de bloeddruk, hartslag en andere vitale functies van patiënten.

U kunt het niet zien, maar zelfs bedside entertainment systemen hebben een embedded computer. Geïntegreerde embedded computers zorgen voor slimme manieren om de patiënt te centraliseren, de patiënt betrokkenheid te vergroten en patiëntenzorg te verbeteren.

 

 

Consumenten elektronica

Ook in consumenten elektronica wordt dankbaar gebruik gemaakt van embedded computing. De vraag naar “slimme” apparaten neemt toe. Telefoons, tv's en camera’s kunnen steeds meer. De producten doen nog steeds waar ze oorspronkelijk voor zijn ontworpen, maar dankzij moderne technologie, zijn er functies aan toegevoegd.

Dankzij embedded computers kunnen we foto’s maken en filmen met onze telefoons. Diezelfde telefoon verbinden we met Internet om de foto’s af te drukken of te verzenden. Nog niet zo lang geleden kon dat allemaal niet. Maar gelukkig biedt embedded computing zeer veel mogelijkheden voor consumenten elektronica zoals telefoons, camera’s en TV’s.

 

 

Industrie

Embedded computers zorgen voor efficiëntie in industriële toepassingen. Het integreren van slimme embedded systemen in bijvoorbeeld verkeerslichten, fabriekscontrollers en verf mengers heeft automatisering aangedreven.

Bij een verfwinkel bijvoorbeeld hoeft een winkelmedewerker alleen een kleur in te voeren in de computer. De machine zorgt voor het mengproces. Het hele proces is hierdoor sneller maar ook exacter. De machine zorgt ervoor dat de verf iedere keer precies op dezelfde manier gemengd wordt. Dit voorkomt kleurverschillen. 

Pinautomaten zijn een ander goed voorbeeld van een industriële toepassing op basis van embedded computers. Door deze computers kunt u pinnen wanneer u maar wilt. 

 


Home electronics

Embedded computing wordt steeds vaker gebruikt in thuisautomatisering. Een intelligent huis heeft huishoudelijke apparaten die weinig input van de mensen die daarin leven vereisen. Thermostaten bijvoorbeeld, veel ervan zijn zelfregulerend en kunnen zelfs vanaf een afstand worden beheerd met behulp van een app.

Veel apparaten die wij dagelijks gebruiken hebben een embedded computer die de functionaliteit van deze apparaten beheert. Kijk naar uw vaatwasser, uw magnetron of uw wasmachine… allemaal slimme apparaten waarmee we kunnen instellen hoe en zelfs wanneer we willen dat ze iets doen.

 

 

Kantoren

Het spreekt voor zich dat we in een kantooromgeving computers gebruiken. Zeker op kantoren wordt er iedere dag met computers gewerkt. Maar een computer zoals we die kennen op kantoor, is een desktop computer en geen embedded computer. (Desktop computers zijn namelijk niet geïntegreerd in een ander apparaat).

Op kantoren zijn er wel veel andere apparaten met geïntegreerde embedded computers. Bijvoorbeeld de rekenmachine op uw bureau, uw slimme kantoor telefoon of de printer die zonder kabels connectie maakt met uw PC.

 

Embedded computers zijn verweven in ons dagelijkse leven. Zowel op het werk als thuis zijn ze niet meer weg te denken. We realiseren ons vaak niet eens hoe vaak we eigenlijk met deze computers in contact komen. Apparaten worden steeds slimmer en steeds meer apparaten maken hier gebruik van. De groei van embedded computers zal de komende jaren dan ook alleen maar toenemen. Gelukkig helpt het ons leven makkelijker te maken.

In dit artikel heeft u gelezen

  • Wat een embedded computer is
  • Hoe deze computers worden ingezet in verschillende markten
  • In welke apparaten ze al worden ingezet

 

Bent u op zoek naar een embedded computer voor uw applicatie?

 

Neem contact op! 

 

 

DEEL DEZE PAGINA