Mono displays zijn een soort display net als TFT displays en OLED displays. Mono displays zijn displays die u herkent aan hun voornamelijke zwart witte beeld. Het zijn vaak kleinere displays die bijvoorbeeld gebruikt worden als elektronische productlabels in supermarkten of in bureautelefoons. 

Hieronder leggen wij uit wat het verschil is tussen de drie mono display technieken, hoe ze werken en wat het voordeel is van een mono display ten op zichten van een TFT display. 

 


 


 

 

Passieve vs Actieve Displays

Vergelijk beide technieken

 

Er zijn meerdere verschillen tussen passieve en actieve displays. Er is vooral verschil in werking tussen de twee soorten displays en hierdoor zijn ze ook geschikt voor verschillende soorten applicaties en omgevingen. 

Mono displays zijn passieve displays. Hieronder leest u het verschil tussen passieve en actieve displays en kunt u de eigenschappen van beide vergelijken.


Passieve displays

Een passief LCD display gebruikt een simpel rooster patroon om een specifiek pixel van elektrische lading te voorzien. Het creëren van dit rooster is best ingewikkeld.

Het begint met twee glas lagen, genaamd substraten. Een substraat heeft kolommen en de andere rijen, gemaakt van een transparant geleidend materiaal. Meestal is dit indium-tin oxide. De rijen en kolommen zijn verbonden met geïntegreerde circuits die regelen wanneer stroom naar een specifieke rij of kolom gestuurd moet worden. De vloeibare kristallen (liquid crystal) zitten tussen de twee glas substraten. Aan de buitenkant van elke substraat wordt vervolgens een polarizerende laag toegevoegd. Het punt waar een rij en kolom kruizen is een pixel. Wanneer stroom naar dit kruispunt wordt gestuurd draaien de kristallen bij dit punt om om licht door te laten. 

Een pixel van een passief display staat dus aan of uit. De pixel kan niet gedeeltelijk aan of uit gezet worden om grijstinten te creëren. Naast zwart of wit kan een pixel van een passief display ook een kleur weergeven. Dit wordt gedaan door een gekleurd filter (in één kleur) over de pixel heen te plakken.

  

 ●    Weinig controle. Pixels staan open of dicht 
 ●    Alleen zwart/wit. Soms één kleur
 ●    Hoge resolutie
 ●    Langzame reactietijd
 ●    Energiezuinig
 ●    Minder heldere kleuren
 ●    Goedkoper
 ●    Gelimiteerd tot 50 rijen
 ●    Elk subpixel niet individueel te besturen

 

Actieve displays

Actieve displays maken gebruik van zogenaamde thin film transistors (TFT). Simpel gezegd zijn TFT's kleine schakelende transistors die in matrix vorm op een glas plaat liggen en elke pixel individueel besturen. Het aanzetten van een TFT zorgt voor het activeren van de bijbehorende pixel.

Door een actief schakelende laag toe te voegen aan het display, wordt cross-talk tussen aansluitende pixels verminderd en de reactietijd verbeterd. (Cross-talk: wanneer het stroom signaal naar een pixel ook invloed heeft op de pixel er naast).

Door voorzichtig de hoeveelheid stroom met kleine stapjes toe te laten, is het mogelijk grijstinten te creëren. Een combinatie van rode, groene en blauwe kleurfilters en de variatie in lichtintensiteit zorgt dat een actief (TFT) display miljoenen kleuren kan tonen. 

Meer over Actieve TFT displays +

 

 

●    Veel controle. Pixels ook half open of dicht
●    Greyscale en miljoenen kleuren mogelijk
●    Zeer hoge resolutie
●    Snelle reactietijd
●    Meer energie nodig
●    Zeer heldere kleuren
●    Kostbaarder
●    Geen limitaties aan aantal rijen
●    Elk subpixel individueel te besturen

 


 

 

Mono Display Technieken

Segment, Karakter en Grafische displays

 

 

Segment mono displays

Een segmenten display kan zowel nummers als letters tonen welke zijn opgebouwd uit segmenten, niet uit pixels. Een segment kan ook symbolen maken zoals plus of min tekens, eenheden of custom iconen. Elk symbool wordt gezien als één segment.

Een segment mono display is beperkt tot het tonen van nummers, Romeinse letters en vaste symbolen. Als het display iets anders moet vertonen dan dit, dan is een karakter of grafisch display aan te raden. Als de symbolen op een andere plek moeten komen, dan dient een geheel nieuw segment display te worden gefabriceerd.

Segment displays wordt veel gebruikt in apparaten als bijvoorbeeld wekker radio's. Ze zijn makkelijk beheersbaar en kosten effectief om te ontwikkelen.

 

 Karakter mono displays

Karakter mono displays worden ook wel eens dot matrix displays genoemd. Deze displays tonen een aantal regels met karakters. Meestal zijn dit 1 tot 4 regels met op elke regel 16 tot 40 karakters. Wanneer een karakter display 2 x 24 karakters heeft, kan een regel dus niet langer zijn dan 24 karakters. Wel kunnen de te tonen karakters op elk van de 24 plekjes worden getoond. 

Elk karakter bestaat uit 5 x 8 dots en wordt apart aangestuurd. Een karakter kan zijn een nummer, Romeinse letter, karakter in een andere taal of een beperkt aantal symbolen

Karakter mono displays wordt vaak gebruikt wanneer meer karakters moeten worden getoond dan die uit het Romeinse alfabet. Ze zijn redelijk simpel in gebruik en ook minder kostbaar dan grafische displays. 

 

 Grafische mono displays

Grafische mono displays bieden gebruikers een grotere flexibiliteit. Ze bestaan uit pixels die in rijen en kolommen staan. Elke pixel kan individueel aangestuurd worden om tekst, grafische afbeeldingen of een combinatie van beide te tonen. 

Deze grafische mono displays worden vooral gebruikt in applicaties waar men complete controle wil hebben over het gehele display scherm. Ze zijn vaak iets groter dan de andere displays, kostbaarder en complexer in gebruik. Maar kunnen daarentegen wel meer ingewikkelde beelden tonen. 

 
Weten welke mono display techniek bij uw applicatie past?

info@sky-technology.eu of 0251 7002 82

 


 

 

VRIJBLIJVEND VRAGEN OF ADVIES?

Overleg met een product specialist

Martijn Bustraan

Product Specialist

martijn@sky-technology.eu   |   0251 7002 82

DEEL DEZE PAGINA