OLED displays, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Dit type display wordt vaak overwogen voor verschillende oplossingen, maar wordt nog vaker verward met LED displays, oftewel LCD displays met een LED backlight.

Wij bieden verschillende display oplossingen en verdelen de displays onder in passieve en actieve displays:

 

 

Op deze pagina leest u alles over OLED displays en leggen wij uit wat het woord LED in OLED nu eigenlijk met dit display te maken heeft.

 


 

 

 

Wat is een OLED Display?

 

 

LCD vs. OLED Displays

Veel mensen noemen een LCD display een LED display. Dat is echter niet juist. Er wordt dan gesproken over een LCD display met een LED backlight. OLED displays hebben geen backlight, maar het woord LED zit wel in de naam. Hierdoor ontstaat er nog wel eens verwarring.

Benieuwd wat een OLED dan wel is? Lees snel verder!

LCD Displays

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Dit display werkt met vloeibare kristallen. De kristallen zijn met behulp van elektrische spanning te sturen. Een backlight zorgt voor verlichting achter de kristallen. Door de spanning draaien de kristallen en kan het licht wel of juist niet door het display schijnen. Hierdoor verschijnt er beeld op het display.

De meeste LCD displays zijn voorzien van een LED backlight. Een alternatief backlight in een LCD is een CCL backlight.

De voordelen van LED zijn groot, daarom wordt deze techniek vaker gebruikt. Zo is een LED backlight helderder, verbruikt hij minder energie en is een display met een LED backlight dunner. Sommige LCD displays zoals TV’s worden ook uitgerust met LED verlichting rond de randen of achter het paneel. Dit geeft de kijker een extra dimensie.  


OLED Displays

Een OLED display is gemaakt van miljoenen kleine LED lampjes (diodes). De toevoeging “O” van OLED staat voor organisch. De LEDS kunnen zelf licht geven om een beeld weer te geven en hebben dus geen backlight nodig. Hierdoor zijn deze displays een stuk dunner dan de gemiddelde LCD schermen. Een bijkomend voordeel is dan ook dat OLED displays heel erg licht zijn.

De afbeeldingen hiernaast laten duidelijk het verschil in lagen zien van LCD en OLED.


 


 

 

 

Hoe werkt een OLED Display?

Een OLED display bestaat zoals eerder vermeld uit een miljoenen kleine LED lampjes. Deze worden diodes genoemd. Deze lampjes bevatten een organisch bestanddeel dat uit zichzelf licht geeft als er een elektrische spanning doorheen gaat. Omdat de lampjes het display al verlichten is er verder geen backlight nodig om de pixels te verlichten.

De pixels van een display met OLED techniek kunnen helemaal uit en aangezet worden. Hierdoor kan een display volledig zwart weergegeven worden. Zwart is dan diep zwart en behoudt geen grijswaarde. OLEDS kunnen daardoor zeer hoge contrasten produceren. De afbeeldingen zijn dan ook zeer helder en scherp. Ook de kleuren en de reactietijd van het beeldscherm zijn door de OLED techniek erg snel. Doordat OLED geen backlight nodig heeft zijn de displays ook erg dun. Er is een voorbeeld van een LG OLED display van slechts 1 mm. 

Het beeld van OLED is dus fantastisch mooi. Er is echter over de levensduur van OLEDS het een en ander te doen. Omdat de schermen bestaan uit organisch materiaal gaan ze minder lang mee dan LCD displays. Bovendien krijgen veel OLED displays last van burn-ins als een display voor lange tijd op hetzelfde beeld staat. De afbeelding is dan als het ware ingebrand op het scherm en gaat niet meer weg. 

 

 


 

 

 

OLED Display Technieken

RGB OLED & WOLED

 

 

AMOLED Displays

Er zijn passieve (PMOLED) en actieve (AMOLED) OLED displays. Aangezien AMOLED de meest gebruikte display techniek is, richten wij ons op de technieken binnen de actieve OLEDS. Oftewel de technieken binnen de AMOLEDS. Binnen de AMOLEDS zijn er twee technieken die de kleuren van de displays perfectioneren.

Het gaat hierbij om de RGB OLED techniek en de WOLED techniek (of WRGB techniek).

 

 

RGB OLED Displays

De RGB OLED techniek is ontworpen door Samsung. RGB OLED staat voor Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

Elke pixel van een RGB OLED display bestaat uit drie subpixels. (een rode, een groene en een blauwe). De kleur die in beeld verschijnt wordt bepaald door de intensiteit van het licht dat deze subpixels uitstralen. Als de pixels geen licht uitstralen is het beeld dan ook zwart. Daarbij is het beeld wit als de lichtintensiteit maximaal is. De RGB OLED techniek zorgt voor mooie heldere kleuren. De zichthoeken zijn wel iets minder dan bij de WOLEDS.

WOLED of WRGB OLED Displays

LG gebruikt de WOLED (White OLED) of WRGB (White RED Green Blue) techniek voor het produceren van OLED displays. Hierbij wordt er aan de RGB subpixels een vierde witte subpixel toegevoegd. De RGB pixels hebben een filter voor het licht, maar de witte niet.

Volgens LG worden zo de kleuren van de displays nog helderder weergegeven en wordt de kijkervaring daardoor realistischer. Zeker voor TV’s is dit iets waar mensen graag voor kiezen. Deze techniek heeft dus als voordelen dat de kleuren heel intens zijn. Bovendien zijn de zichthoeken heel breed.

 


 

 

 

Voor- en nadelen van OLED Displays

Waarom wel of niet kiezen voor OLED?

 

 

Voordelen

  • Er is geen backlight nodig
  • Displays zijn erg dun
  • Laag stroom verbruik
  • Zichthoeken zijn groter dan bij een LCD
  • Helderheid en contrast zijn heel groot
  • Hoge snelheid
  • OLED heeft zeer diepe zwart waarden

Nadelen

  • Kostbare techniek
  • Korte levensduur
  • OLED heeft meer kans op burn-in

 


 

 

VRIJBLIJVEND VRAGEN OF ADVIES?

Overleg met een product specialist

Martijn Bustraan

Product Specialist

martijn@sky-technology.eu   |   0251 7002 82

 

 


 

 

 

Altijd Up-to-Date?

Ben als eerste op de hoogte van alle display en embedded computing ontwikkelingen en innovaties.

U ontvangt eens per maand een update.
Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van deze update. Meer info: privacy policy.

DEEL DEZE PAGINA