Projected Capacitive Touch Screens

Hoe Werken Ze?

Het is slechts 10 jaar geleden dat de hedendaagse touch technologieën nog iets uit de toekomst leken. Projected capacitive touch screens staan in de top twee van meest gebruikte touch technologieën. Vlak na resistive touch screens. Projected capacitive (PCAP of PCT) touch biedt vele voordelen ten opzichte van de meer traditionele touch technologieën. Er is natuurlijk een reden waarom Apple voor PCAP touch koos voor de iPhone.

Maar het is niet alleen de consumentenmarkt die dol is op PCAP touch technologie. Ook de zorg, industriële en automotive industrieën zijn fan van PCAP. De laatste jaren zien we dan ook een flinke toename in het aantal projected capacitive touch screens. Daarom dit artikel over PCAP touch technologie.

Laten we beginnen!

  • Hoe werkt PCAP touch technologie?
  • Welke voordelen biedt deze touch technologie?
  • Zijn er ook nadelen?
  • En welke applicaties zijn perfect voor projected capacitive touch screens? 

Blijf lezen en ontdek PCAP touch.

 

Wilt u Projected Capacitive Touch Screens vergelijken met andere touch technologieën? Download onze Gratis Touch Technologie Vergelijkingstabel.

 


 

 

De Basis van Projected Capacitive Touch Screen Technologie

 

Zoals de naam misschien doet vermoeden ligt de basis van projected capacitive touch screens bij capacitive touch technologie. Lang was capacitive touch screen technologie de op één na populairste touch screen technologie. Vlak achter resistive touch. E.A. Johnson ontdekte deze technologie in de jaren 60 en wordt door velen gezien als de eerste technologie ooit.


[ Lees Verder - The History of Touch Screen Technology ]

 

 

De Fundering: Capacitive Touch Screens

Capacitive touch screens gebruiken een transparante electrode laag. Deze laag ligt op een glazen paneel en wordt beschermd door een extra beschermde laag. Een aanraking wordt gedetecteerd wanneer de gebruiker een deel van de elektrische stroom opneemt.

In alle vier de hoeken van het touch screen zitten sensoren. Deze sensoren registreren de verandering in elektrische stroming. De controller van de touch screen detecteert dan de daadwerkelijk aanraking. 

Capacitive touch screens hebben wel twee nadelen. Zo werken zij bijvoorbeeld alleen met een vinger (zonder handschoen) en een speciale capacitieve pen. Hierdoor kunnen capacitive touch screens niet gebruikt worden in omgevingen waar handschoenen gedragen worden. Denk bijvoorbeeld aan zware industriële omgevingen en operatiekamers. 

Daarnaast is multi touch geen mogelijkheid bij deze touch screens. Met dank aan tablets en smartphones zijn multi touch en gesture touch vandaag de dag juist erg intuïtieve functies. Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen gebruikers teleurgesteld worden over het gebruik van het touch screen. 

Deze twee nadelen zijn de basis geweest voor de ontwikkeling van projected capacitive touch technologie.

 

 

 

 


 

 

Hoe Projected Capacitive Touch Screens Werken

 

 

PCAP touch technologie lijkt in sterke mate op capacitive touch screen technologie.

Beide bestaan ze uit een glasplaat met daarover een transparante elektrische laag en een IC chip. Deze samenstelling zorgt voor een drie dimensionaal elektrisch statisch veld. Een capacitive of PCAP touch screen voelt een aanraking wanneer een aanrakende vinger de elektrische stroming verandert. 

Voor kleine displays wordt vaak gekozen voor een projected capacitive touch screen en niet voor een capacitive touch screen. PCAP touch technologie heeft ook veel aandacht getrokken door het veel gebruik in mobiele apparaten zoals de iPhone en iPad. De multi touch functionaliteit en de snelle reactietijd maken deze technologie perfect voor tablets en smartphones. 

PCAP touch technologie heeft ook gewerkt aan de nadelen die we nog wel zien bij capacitive touch. Naast een vinger is ook een vinger met dunne of medische handschoenen een geschikt aanraak object. Ook een groot voordeel van projected capacitive touch screens is de multi touch functie.

 

 

 

 

 

Soorten Projected Capacitive Touch Screens

 

Projected capacitive touch screens kennen twee varianten: self-capacitive en mutual capacitive versies. Self capacitive PCAP sensoren kunnen slechts één aanraking tegelijkertijd hanteren. Mutual capacitive PCAP sensoren kunnen meerdere aanrakingen tegelijkertijd verwerken. Dit heet multi-touch.

 

 

Self Capacitive Touch Screens

Self capacitive touch screens, of single touch screens, hebben hetzelfde X en Y raster als multi touch screens. Het verschil is echter dan de kolommen en rijen onafhankelijk werken. Self-capacitive controllers meten niet elke kruising, ze meten alleen elke rij en kolom. Daarom kunnen deze touch screens slechts één aanraking tegelijkertijd aan. Ook hebben deze touch screens wel eens te maken met onbedoelde of foutieve aanrakingen. 

Afbeelding Omschrijving - Een self-capacitive touch screens creëert een aantal 'spook punten' wanneer het scherm aangeraakt wordt door twee diagonaal gescheiden vingers. De controller weet alleen dat deze twee rijen en twee kolommen aangeraakt zijn. Maar de controller kan niet zien welke coördinaten bij elkaar horen, omdat hij alleen de individuele electrodes scant en niet de kruizingen.


Leer meer touch screen technologie termen met ons Gratis Touch Screen Woordenboek.

 

 

 

Mutual Capacitive Touch Screens

Een mutual capacitive, of multi touch, touch screen bestaat uit een raster van rijen en kolommen (X en Y). Elke kruising in het raster vormt een opslagpunt. Zo heeft een 16 bij 24 raster 224 opslagpunten. Elk opslagpunt kan tijdelijke elektrische lading opslaan en kleine beetjes lading stelen van aangrenzende opslagpunten. Een controller checkt elk opslagpunt afzonderlijk. Hierdoor kan het touch screen meerdere gelijktijdige touch locaties registreren

Afbeelding Omschrijving - Een mutual capacitive touch screen controller scant elke kruising. Daarom kan elk kruispunt geïdentificeerd worden als touch punt.

 

 

Samenvattend: een multi touch controller meet elke kruising apart. Een single touch controller meet elke rij en kolom, m.a.w. elke individuele electrode.

 


Projected capacitive touch kan ook worden onderverdeeld in Wired PCAP en ITO PCAP.
Ontdek het verschil.
 

 

 

Voordelen en Nadelen van

Projected Capacitive Touch Screens

 

PCAP touch technologie is niet alleen een trendy Apple technologie. Deze technologie beschikt ook over een aantal van de beste eigenschappen in vergelijking met andere touch technologieën. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Dus naast een aantal geweldige voordelen, kent projected capacitive touch ook een aantal nadelen.

 

 
   Multi Touch

We hebben het grootste voordeel van projected capacitive touch screens al een aantal keer aangehaald. De mogelijkheid om meerdere aanrakingen tegelijkertijd te herkennen. Het aantal aanrakingen wat een PCAP touch screen kan herkennen is ongelimiteerd. Multi touch biedt een heel nieuw scala aan touch mogelijkheden. 

Projected capacitive touch technologie biedt ook functies als 'pinch to zoom' en 'gesture touch'. Twee functies waar de gebouwautomatisering en beveiligingsbedrijven van kunnen profiteren. 

 

   Hoge Duurzaamheid

Projected capacitive touch screens staan bekend als zeer duurzaam met een lange levensduur. De basis van een PCAP touch screen bestaat uit één van twee opties.

Ze kunnen volledig gemaakt zijn van glas. Hierdoor zijn ze goed bestand tegen chemicaliën en extreme temperaturen. Glazen PCAP touch screens kunnen ook geseald worden om aan de standaarden voor vochtige en explosieve omgevingen te voldoen. 

Een projected capacitive touch screen kan ook gemaakt worden van plastic. Het gebruik van plastic zorgt ervoor dat het touch screen bijna onbreekbaar is en zeer flexibel.

Over het algemeen zijn projected capacitive touch screen duurzamer dan capacitive touch screens. Zij kunnen beter tegen krassen, vuil en vloeistoffen. Daarom zul je projected capacitive touch screens veelal vinden in ruige omgevingen.

 

   Zeer Goede Beeld Kwaliteit

Omdat PCAP touch technologie gebruik maakt van glas of plastic, is de beeldkwaliteit uitstekend. In tegenstelling tot resistive touch screens worden bij deze technologie geen extra lagen gebruikt die de doorlaatbaarheid beïnvloeden. Projected capacitive touch screens bieden daarom zeer goede optische prestaties.

   Gevoelig voor EMI

Projected capacitive touch screens moeten veranderingen in capaciteit detecteren zo klein als een aantal femtofarad. Hierdoor zijn ze zeer gevoelig voor EMI (Electromagnetic Interference) en RFI (Radio Frequency Interference) van bronnen als een voeding of LCD display. 

Dit heeft ook invloed op de integratie van deze touch screens. Vooral wanneer het touch screen gebonden wordt aan het LCD. Volg hiervoor de richtlijnen van de touch screen fabrikant voor een gemakkelijke integratie en het voorkomen van typische PCAP problemen als EMI. 

 

   Alleen Vinger Aanraking

Projected capacitive touch screens hebben de capacitive eigenschappen van het menselijk lichaam nodig om een aanraking te herkennen. Momenteel is de mens dus het enige aanraakobject. Toch hebben ontwikkelingen er de laatste jaren voor gezorgd dat de gebruiker ook een handschoen kan dragen.

Dunne katoenen handschoenen of dunne medische handschoenen zijn nu ook acceptabele aanraak objected voor PCAP touch screens. Hierdoor wordt mogelijkheden gecreëerd voor andere industrieën. Denk bijvoorbeeld aan doktoren met medische handschoenen in ziekenhuizen.

 

 

Cover Lenzen

 

Verschillende cover lenzen en polarizers kunnen worden toegevoegd bovenop het projected capacitive touch screens. Hierdoor kan het touch screen beter worden afgestemd op de omgeving.


Cover Glas

Thermisch gehard glas is de beste optie wanneer de applicatie extra bescherming nodig heeft door de ruige omgeving waar het in gebruikt gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan buiten kiosken die onder alle weersomstandigheden moeten functioneren. Een thermisch geharde glaslaag maakt de applicatie vandaal-proof


Polarizers

Daarnaast kunnen specialize polarizers toegevoegd worden om de gebruikerservaring van de touch screen gebruiker te verbeteren. Voeg bijvoorbeeld een polarizer toe die het scherm anti reflective, anti glare, anti fingerprint of anti smudge maakt voor betere zichtbaarheid. Deze polarizers zijn perfect voor projected capacitive touch screens die buiten in direct zonlicht of binnen onder felle winkel verlichting worden gebruikt.

 

 

 

 

 

Typische PCAP Applicaties

 

Projected Capacitive Touch Screens Applications

DEEL DEZE PAGINA