TFT Displays

Alles over TFT displays

Televisies, computerschermen, tablets, notebooks en mobiele telefoons. Allen zijn tegenwoordig uitgerust met een TFT display. En dan hebben we het nog niet eens over industriële, medische, marine en automotive toepassingen.

TFT is een actieve LCD techniek en is revolutionaire op het gebied van full color displays. TFT displays worden ook wel active matrix displays genoemd.

Meer weten? Wij leggen u alles uit over TFT displays.

Wat is een TFT display?

Wij leggen het uit

LCD vs. TFT Display

De termen LCD display en TFT display (of active matrix display) worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Een LCD display is laag in energieverbruik. Dit type display heeft een laag vloeibare kristallen (Liquid Crystals) wat tussen twee lagen polariserend materiaal zit. Achter deze lagen zit de backlight. Door het veranderen van de spanning tussen de glasplaten, draaien de kristallen zich om en laten zo meer of minder licht door. Hierdoor ontstaat wel of juist geen beeld op het display.

Een TFT display is een variatie van een LCD display. Een TFT (Thin-Film Transistor) display maakt gebruik van de thin film transistor technologie. Door deze laag toe te voegen aan een LCD wordt een beter en scherper beeld verkregen. Een TFT display is dus eigenlijk een verbeterde versie van een LCD display.

LCD vs. TFT display
TFT display lagen

Hoe werkt een TFT display?

Het verschil tussen TFT displays en LCD displays is nu duidelijk. Maar hoe werkt de TFT technologie? TFT staat voor Thin Film Transistor. Voor elke RGB sub pixel is een transistor geïntegreerd in het glas. Deze sub pixels kunnen daardoor individueel worden aangestuurd en aan- en uitgezet worden. Hierdoor worden er levendige kleurenbeelden met hoge resoluties ontwikkeld en geproduceerd. Bovendien is de reactietijd snel, wat voor veel fabrikanten interessant is.

Een TFT display wordt gemaakt door een dunne semi geleidende, actieve laag te combineren met een laag die werkt als een elektrische isolator. Ze worden samen met metalen contacten op een ondersteunde onderlaag gelegd.

Een LCD pixel wordt door één tot vier transistors actief aangestuurd. Door het reguleren van spanning zetten de transistors gemakkelijk de pixels aan of uit. Rode, groene en blauwe kleurfilters worden op de binnenkant van het bovenste glas gezet om kleuren te maken. De intensiteit van lichtoverdracht is door middel van kleurenfilters te reguleren. Daardoor kunnen er miljoenen kleuren op het scherm vertoond worden.

De TFT laag in het scherm vermindert crosstalk tussen pixels. Crosstalk gebeurt wanneer een signaal dat naar een pixel wordt verzonden, ook invloed heeft op de pixel ernaast. Dit maakt TFT display technologie de technologie die de beste resolutie en beeldkwaliteit biedt.

TFT’s zijn dan ook iets kostbaarder dan gewone LCD’s. TFT displays zijn vandaag de dag standaard geworden bij het produceren van LCD schermen.

TFT display technieken

TFT display specificaties

Hier moet u rekening mee houden

Maatwerk of standaard

Standaard, customized of volledig custom ontwerp. Een TFT display op maat gemaakt.

Omgeving

Wordt het display binnen of buiten gebruikt? Houd rekening met de omgeving.

Formaat

Kleine (tot 10 inch), middelgrote (tot 22 inch) en grote (vanaf 22 inch) TFT displays.

Resolutie

Welke resolutie heeft het TFT display nodig voor uw applicatie?

Helderheid & backlight

De resolutie, het backlight en omgevingslicht bepalen de helderheid van het TFT display.

TFT display
TFT display-2

Interface

Welke aansluiting heeft het display nodig? SPI, I2C, RGB, LVDS of MIPI?

Contrast & kijkhoek

De applicatie bepaalt het benodigde contrast en de inkijkhoeken. Het zorgt voor een prettige kijkervaring.

Temperatuur

Moet het TFT display tegen extreme hitte of kou kunnen? Wij houden hier rekening mee.

Active area

Het actieve gebied van een display is een rand waarop geen beeld getoond wordt. Bepaal dit vooraf.

Beschikbaarheid

Hoe lang moet het TFT display beschikbaar zijn? Eenmalig? Of voor langere tijd?

Martijn Bustraan

Vragen of advies?

Martijn Bustraan

Product specialist

Benieuwd wat SKY-Technology voor uw project kan doen?