OLED Displays

Alles over OLED displays

OLED displays zijn dun en efficiënt. Ze bieden uitzonderlijke beeldkwaliteit en kunnen ook transparant, flexibel, buigbaar en zelfs uitrekbaar worden gemaakt. OLED is dé toekomst van display technologie!

OLED wordt vaak verward met andere display technieken als LED, en LCD. Wij leggen u het verschil uit. Ook leest u hoe een OLED display werkt, welke OLED technieken er bestaan en de voor- en nadelen van OLED.

LCD vs. OLED displays

Wat is het verschil?

LCD displays

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Dit display werkt met vloeibare kristallen. De kristallen zijn met behulp van elektrische spanning te sturen. Een backlight zorgt voor verlichting achter de kristallen. Door de spanning draaien de kristallen en kan het licht wel of juist niet door het display schijnen. Hierdoor verschijnt er beeld op het display.

De meeste LCD displays zijn voorzien van een LED backlight. Een alternatief backlight in een LCD is een CCL backlight.

De voordelen van LED zijn groot, daarom wordt deze techniek vaker gebruikt. Zo is een LED backlight helderder, verbruikt hij minder energie en is een display met een LED backlight dunner. Sommige LCD displays zoals TV’s worden ook uitgerust met LED verlichting rond de randen of achter het paneel. Dit geeft de kijker een extra dimensie.

OLED displays

Een OLED display is gemaakt van miljoenen kleine LED lampjes (diodes). De toevoeging “O” van OLED staat voor organisch. De LEDS geven zelf licht en maken beeld. Ze hebben dus geen backlight nodig. Hierdoor zijn deze displays een stuk dunner dan de gemiddelde LCD schermen. Een bijkomend voordeel is dan ook dat OLED displays heel erg licht zijn.

LCD display lagen
OLED display lagen

Hoe werkt een OLED display?

Een OLED display bestaat zoals eerder vermeld uit een miljoenen kleine LED lampjes. Deze worden diodes genoemd. Deze lampjes bevatten een organisch bestanddeel dat uit zichzelf licht geeft als er een elektrische spanning doorheen gaat. Omdat de lampjes het display al verlichten is er verder geen backlight nodig om de pixels te verlichten.

De pixels van een display met OLED techniek kunnen helemaal uit en aangezet worden. Hierdoor kan een display volledig zwart weergegeven worden. Zwart is dan diep zwart en behoudt geen grijswaarde. OLEDS kunnen daardoor zeer hoge contrasten produceren. De afbeeldingen zijn dan ook zeer b. Ook de kleuren en de reactietijd van het beeldscherm zijn door de OLED techniek erg snel. Doordat OLED geen backlight nodig heeft zijn de displays ook erg dun. Er is een voorbeeld van een LG OLED display van slechts 1 mm.

Het beeld van OLED is dus fantastisch mooi. Er is echter over de levensduur van OLEDS het een en ander te doen. Omdat de schermen bestaan uit organisch materiaal gaan ze minder lang mee dan LCD displays. Bovendien krijgen veel OLED displays last van burn-ins als een display voor lange tijd op hetzelfde beeld staat. De afbeelding is dan als het ware ingebrand op het scherm en gaat niet meer weg.

Hoe werken OLED displays

OLED display technieken

Hier moet u rekening mee houden

Er bestaan twee soorten OLED display technieken: passieve matrix OLED’s (PMOLED) en actieve matrix OLED’s (AMOLED). Het verschil tussen deze twee technieken zit in de aansturing. Deze kan dus passief of actief zijn.

PMOLED

Een PMOLED display heeft een simpele aansturing waarmee elke rij pixels één voor één bestuurd kunnen worden. PMOLED electronica heeft geen opslagmogelijkheden, waardoor de pixels meestal uit staan. Om dit te compenseren heeft een PMOLED display meer power (voltage) nodig om de pixels helderder te maken.

Een voorbeeld: wanneer een display 10 rijen heeft, moet je die rij die aan staat 10 keer zo helder maken.

PMOLED displays zijn dus gemakkelijk en goedkoop op te produceren, maar ze zijn zeker niet efficiënt. Het OLED materiaal lijdt ook onder de hoge spanning waardoor de lifetime van het display lager ligt. Deze displays zijn vaak klein (tot 3 inch) en worden gebruikt om karakters of kleine iconen weer te geven in bijvoorbeeld MP3 spelers.

AMOLED

Een AMOLED display wordt aangestuurd door een TFT welke een opslagmogelijkheid heeft. Hierdoor worden de pixels in een bepaalde staat gehouden (aan of uit). Hierdoor kunnen AMOLED display in grotere formaten gemaakt worden. Er zijn geen beperkingen in maat en resolutie voor AMOLED’s.

We kennen twee AMOLED technieken: RGB OLED van Samsung en WOLED van LG.


RGB OLED

De RGB OLED techniek is ontworpen door Samsung. RGB OLED staat voor Red Green Blue Organic Light Emitting Diode.

Elke pixel van een RGB OLED display bestaat uit drie subpixels (een rode, een groene en een blauwe). De kleur die in beeld verschijnt wordt bepaald door de intensiteit van het licht wat deze subpixels uitstralen. Geen licht is zwart beeld. Maximaal licht is wit beeld. De RGB OLED techniek zorgt voor mooie heldere kleuren. De zichthoeken zijn wel iets minder dan bij WOLED displays.


WOLED

LG gebruikt de WOLED (White OLED) techniek voor het produceren van OLED displays. Hierbij wordt er aan de RGB subpixels een vierde witte subpixel toegevoegd. De RGB pixels hebben een filter voor het licht, maar de witte niet.

Volgens LG worden zo de kleuren van de displays nog helderder weergegeven en wordt de kijkervaring daardoor realistischer. Zeker voor TV’s is dit iets waar mensen graag voor kiezen. Deze techniek heeft dus als voordelen dat de kleuren heel intens zijn. Bovendien zijn de zichthoeken heel breed.

Flexibele OLED displays

De basis

Gemaakt op basis van een flexibele laag die van plastic, metaal of glas kan zijn.

Flexibele belichting

Maakt prachtige, moderne designs met een flexibele OLED lichtbron.

Duurzaam

Flexible OLED displays zijn licht, dun en duurzaam en feitelijk ‘shatter-proof’.

Future proof

Vouwbare, buigbare en rekbare OLED displays zijn in ontwikkeling.

Waarom OLED?

Voordelen van OLED

Backlight niet nodig
Zeer dun display
Laag stroomverbruik
Grotere zichthoeken dan LCD
Hoge helderheid en contrast
Snel
Diepe zwart-waarden

Nadelen van OLED

Kostbare techniek
Kortere levensduur
Meer kans op burn-in
Martijn Bustraan

Vragen of advies?

Martijn Bustraan

Product specialist

Benieuwd wat SKY-Technology voor uw project kan doen?