Mono Displays

Zijn mono displays wat u zoekt?

Mono displays zijn een soort display net als TFT displays en OLED displays. Mono displays zijn displays die u herkent aan hun voornamelijke zwart witte beeld. Het zijn vaak kleinere displays die bijvoorbeeld gebruikt worden als elektronische productlabels in supermarkten of in bureautelefoons.

Mono Display technieken

Segment, karakter & grafische displays

Segment displays

Een segmenten display kan zowel nummers als letters tonen welke zijn opgebouwd uit segmenten, niet uit pixels. Een segment kan ook symbolen maken zoals plus of min tekens, eenheden of custom iconen. Elk symbool wordt gezien als één segment.

Een segment mono display is beperkt tot het tonen van nummers, Romeinse letters en vaste symbolen. Als het display iets anders moet vertonen dan dit, dan is een karakter of grafisch display aan te raden. Als de symbolen op een andere plek moeten komen, dan dient een geheel nieuw segment display te worden gefabriceerd.

Segment displays wordt veel gebruikt in apparaten als bijvoorbeeld wekker radio’s. Ze zijn makkelijk beheersbaar en kosten effectief om te ontwikkelen.

Segment displays

Karakter displays

Karakter mono displays worden ook wel eens dot matrix displays genoemd. Deze displays tonen een aantal regels met karakters. Meestal zijn dit 1 tot 4 regels met op elke regel 16 tot 40 karakters. Wanneer een karakter display 2 x 24 karakters heeft, kan een regel dus niet langer zijn dan 24 karakters. Wel kunnen de te tonen karakters op elk van de 24 plekjes worden getoond.

Elk karakter bestaat uit 5 x 8 dots en wordt apart aangestuurd. Een karakter kan zijn een nummer, Romeinse letter, karakter in een andere taal of een beperkt aantal symbolen.

Karakter mono displays wordt vaak gebruikt wanneer meer karakters moeten worden getoond dan die uit het Romeinse alfabet. Ze zijn redelijk simpel in gebruik en ook minder kostbaar dan grafische displays.

Karakter displays

Grafische displays

Grafische mono displays bieden gebruikers een grotere flexibiliteit. Ze bestaan uit pixels die in rijen en kolommen staan. Elke pixel kan individueel aangestuurd worden om tekst, grafische afbeeldingen of een combinatie van beide te tonen.

Deze grafische mono displays worden vooral gebruikt in applicaties waar men complete controle wil hebben over het gehele display scherm. Ze zijn vaak iets groter dan de andere displays, kostbaarder en complexer in gebruik. Maar kunnen daarentegen wel meer ingewikkelde beelden tonen.

Grafische displays

Advies van een specialist?

Martijn Bustraan

Display specialist