Touchscreens

Wat is het verschil tussen de verschillende touch technieken?

Het touchscreen heeft het werk en leven makkelijker gemaakt voor vele organisaties. Er zijn verschillende touch technieken waaruit gekozen kan worden. De meest gebruikte touch technieken vandaag de dag zijn resistive, wired projected capacitive en ITO projected capacitive touch screen technologie.

Touchscreen technieken

Resistive, Wired PCAP & ITO PCAP

Resistive touchscreen

Een resistive touchscreen is veelal het meest betaalbare beschikbare touchscreen. Daarentegen is het beeld wel van mindere kwaliteit ten opzichte van andere touch technieken door de gelaagde samenstelling.

Het resistieve touchscreen is ontworpen voor industriële applicaties. Het is zeer betrouwbaar en duurzaam en is resistent tegen vuil en vocht. De verminderde helderheid van het scherm maakt een resistive scherm minder geschikt voor presentatie applicaties of informatie kiosken.

Resistive touch oplossingen

Resistive touchscreen techniek

Wired Projected Capacitive touch

De wired projected capacitive touchscreen technologie gebruikt een beschermende laag voor het LCD display. Deze beschermende kwaliteit maakt dat touchscreen oplossingen kunnen worden geïnstalleerd achter een winkelruit of kunnen worden bedekt met een stuk vandaal-proof glas.

De projected capacitive techniek is bestand tegen zware schokken, vandalisme en krassen. Het is ook beschermd tegen extreme hitte, regen, sneeuw en ijs en zelfs tegen schoonmaakproducten. Hierdoor is deze touchscreen techniek perfect voor gebruik in buiten applicaties.

Wired PCAP touch oplossingen

PCAP touchscreen techniek

ITO Projected Capacitive touch

Deze projected capacitive touch screen techniek gebruikt een ITO laag die aanrakingen detecteert. Bij een ITO PCAP touchscreen is het mogelijk om multi touch, handschoenen en cover lenzen te gebruiken. Het gebruik van cover lenzen zorgt voor een zeer robuuste oplossing.

Verschillende coatingsopties kunnen de optische prestatie verbeteren. Voorbeelden van deze coatings zijn anti finger print, anti glare (schittering), anti reflective (reflectie) en anti scratch (krassen) coatings.

Een ITO PCAP touch screen wordt vooral gebruikt voor displays van 2.8 inch tot 22 inch.

ITO PCAP touch oplossingen

Touchscreen opties

Heeft u hier al aan gedacht?

01.

Multi touch

Multi touch is een touchscreen techniek die herkent wanneer een scherm op meer dan één punt aangeraakt wordt. Een andere functie die mogelijk is door multi touch is pinch to zoom.

Een multi touch display geeft gebruikers ook de mogelijkheid het scherm met meerdere personen tegelijk te gebruiken. Deze interactiviteit maakt het scherm flexibeler in gebruik en maakt samenwerken eenvoudig.

Een multi touch scherm kan gebruikt worden om te schrijven, tekenen, schetsen en brainstormen waarbij gebruik gemaakt kan worden van verschillende aanraakobjecten.

Multi touch illustratie
Lagen display met touchscreen

02.

Protective glass & polarizers

Beschermend afdekglas en polarizers voor touch screens zijn er in verschillende maten en diktes. Kies voor thermisch gehard glas voor extra bescherming. Gebruik het om uw touch screen applicatie vandaal proof te maken. Of voeg speciale polarizers toe die het scherm anti reflective of anti glare maken. Ideaal voor wanneer een touchscreen in direct zonlicht gebruikt wordt.

Infra red touchscreens

Een oplossing gebaseerd op de infra rood touchscreen technologie garandeert perfecte beeldkwaliteit. Het originele beeld wordt bewaard doordat er geen extra laag op het display ligt.

Na een simpele installatie kan het touch screen bedient worden door middel van een vinger, handschoen of pen. Een infra red touch scherm kan geleverd worden in maten tot 150 inch diagonaal.

SAW touchscreens

Zoals de naam misschien al doet vermoeden maakt een surface acoustic wave (of SAW) touchscreen gebruik van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden over een perfect glad oppervlak geleid. Een aanraking, of touch, wordt geregistreerd wanneer de geluidsgolven geabsorbeerd worden door een aanrakende vingertop.

De SAW touchscreen technologie gebruikt doorzichtig glas, waardoor een hoge beeldkwaliteit en bescherming tegen chemische substanties gegarandeerd wordt. De kans op beschadiging of slijtage is minimaal, omdat een surface acoustic wave touch scherm geen electrisch geleidende oppervlakken gebruikt.

Optical imaging touchscreens

Een optical imaging touchscreen gebruikt meerdere optische sensoren die een aanraking detecteren. De aanraking wordt geregistreerd vlak voordat er fysiek contact met het scherm wordt gemaakt.

Voor gebruikers betekent dit dat zij minimale druk op het touch screen hoeven uit te oefenen om een reactie te creëren. En dat zij gebruik kunnen maken van een aanraak tool zoals een finger (met of zonder handschoen), pen of stift.

Omdat de optical touch techniek geen extra laag over het touchscreen gebruikt is het beeld van zeer heldere kwaliteit. Daarnaast zullen krassen de werking van touch scherm niet beïnvloeden. Om deze reden is het optical imaging touchscreen perfect voor gebruik in veeleisende publieke omgevingen.

Advies van een specialist?

Martijn Bustraan

Display specialist