Optical bonding

Optical bonding verbetert de leesbaarheid en beschermt het display

Wat is optical bonding voor displays?

Optical bonding is een proces waarbij interne reflecties tussen het coverlens, de sensor en het display drastisch wordt verminderd. De luchtgaten tussen deze lagen worden gevuld met een doorzichtige lijm. Dit maakt niet alleen een groot verschil bij het aflezen van het display in sterk verlichte of buitenomgevingen, maar verhoogt ook nog eens de mechanische sterkte van het display.

Hoeveel licht reflecteert er van een display?

In een display panel zonder optical bonding behandeling, reflecteert omgevingslicht op oppervlakten zowel voor als achter de display cover lens. Ook reflecteert licht op het display direct achter de cover lens. Tot wel 13% van het omgevingslicht wordt gereflecteerd in het oog van de gebruiker.

Wanneer het omgevingslicht uitzonderlijk sterk is, zoals felle lampen of zonlicht, kan het reflecterende licht de kracht van de backlight van het display overstemmen en daarmee de leesbaarheid behoorlijk verminderen.

Typische methoden om vervolgens de leesbaarheid van het display weer te vergroten zijn het plaatsen van een sterkere backlight of het toevoegen van een anti-reflectieve laag op de cover lens.

Wat zijn de mechanische voordelen van optical bonding?

Nu LCD’s en grafische panels meer dan normaal worden in applicaties bij u thuis, in kantoren, fabrieken, restaurants, winkels en andere openbare plekken, is het steeds belangrijker dat ze tegen een stootje kunnen.

In combinatie met een passende mechanische bevestigingsoplossing, verhoogt optical bonding de weerstand tegen een impact aanzienlijk. De eindoplossing kan hiermee voldoen aan de gewenste IK rating. Daarnaast, wanneer deze techniek wordt gecombineerd met versterkt glas, is het display zelfs bestand tegen vandalisme. Dit is perfect voor gebruik in applicaties als geldmachines.

Zijn er alternatieven?

Ja er zijn verschillende display folies en filters die op de cover lens geplaatst kunnen worden om de leesbaarheid van het scherm te vergroten. Denk hierbij aan:

  • Anti-reflective filter
  • Anti-glare filter
  • Optische folie


Meer informatie over display filters en folies leest u hier.

Wat kost optical bonding?

Optical bonding verhoogt de prijs van het display normaal gesproken met een paar procent. Maar deze investering verdient u terug doordat u geen anti-reflectieve coatings nodig heeft en een minder sterke backlight voldoende is. Het levert vele voordelen op naast alleen het verbeteren van het beeld.

 

Advies van een specialist?

Martijn Bustraan

Display specialist