BLOG

5 Kritische vragen voor het selecteren van een display

5 Kritische vragen voor het selecteren van een display

Het kiezen van een display voor uw applicatie is niet zo maar gedaan. Denk eens aan onderstaande 5 vragen om tot de juiste keuze te komen.

Het kiezen van een display voor uw applicatie is niet zo maar gedaan. De markt verandert snel en daarmee ook de beschikbare display en technieken.

Om uw zoektocht iets makkelijker te maken zetten wij alvast 5 kritische vragen voor u op een rij. Neem deze vragen mee in uw voorbereiding en voor een overleg met Martijn Bustraan, onze product specialist op het gebied van display oplossingen.

Op het gebied van aansturing, ofwel interfaces, zijn vele mogelijkheden. Wij zetten de meest voorkomende interfaces op een rij.

5 Kritische vragen voor het selecteren van een display

1. Omgeving: Waar wordt het display gebruikt?

De omgeving waarin het display gebruikt gaat worden is bepalend voor de keuze van een display.

Naast de bekende zaken als “operating temperatuur”, die verschilt bij het gebruik van een display binnen of buiten, zijn er minder bekende zaken om rekening mee te houden. In een buiten omgeving natuurlijk de helderheid, maar ook bescherming tegen schadelijke UV straling en opwarming van het display door de aanwezige infrarood in zonlicht.

Een display wat binnen komt te staan hoeft dan niet persé bestand te zijn tegen regen, maar ook hier kan water een gevaar zijn. Misschien staat uw display applicatie wel in een winkel, waar gebruikers alsnog vloeistoffen over het display kunnen morsen. En spiegelt het display niet te veel door het omgevingslicht?

Zal het touchscreen of de coverlens te maken krijgen met mogelijke molest? En welke opties zijn er om een veilige en robuuste oplossing te creëren.

2. Toepassing: Waarvoor wordt het product gebruikt?

De toepassing bepaalt het formaat en de resolutie welke nodig is om de applicatie goed weer te geven. Hoe zal de gebruiker het product benutten? Dit bepaalt mede de optimale kijkhoeken van het display maar ook het contrast van het display speelt hierbij een rol.

Is het product voor de consumenten markt, dan zal de prijs de keuze sterk bepalen. Gaat het echter om een high end medisch product dan zal de kwaliteit en lange beschikbaarheid bepalend kunnen zijn.

3. Aantallen: Wat zijn de productieaantallen?

Waarom vragen wij naar de verwachte aantallen? Is dit een commerciële vraag van een verkoper, kunt u denken. Maar de achtergrond van de vraag naar de verwachte verbruiksaantallen per jaar en de batch grootte helpt te bepalen welke fabriek het meest geschikt is voor uw project.

De verschillende fabrieken werken met verschillende generaties productielijnen. Dit wordt uitgedrukt in het aantal G productie en loopt van 2.5 G tot nu 11 G.

Een productie uit een lagere generatie is geschikt voor relatief kleine aantallen. Voor dit soort projecten zijn de tooling kosten laag en de productiekosten wat hoger.

Een een productie lijn uit de nieuwste generatie zal zeer hoge omstel/tooling kosten hebben, maar de productiekosten liggen hier zeer laag. Op deze laatste lijnen worden bijvoorbeeld de displays voor TV’s en smartphones gemaakt.

Samen met u kunnen we ervoor zorgen dat de capaciteit van de fabriek past bij uw behoeften. Zo ontstaat een goede balans tussen enerzijds tooling kosten en minimum aantallen (MOQ) en anderzijds de productprijs en productietijd.

4. Aansturing: Hoe wordt het display aangestuurd?

Uw applicatie bepaalt de gewenste interface met het display. Zal het een RGB, LVDS, MIPI/MCU of andere interface zijn. Samen met u zoeken we de juiste interface die in uw toepassing en behuizing goed zal functioneren.

Om een display snel te beoordelen is het handig om een demo board te kunnen gebruiken of om door middel van een break out bordjehet display snel en eenvoudig op uw test systeem aan te sluiten.

Martijn zorgt ervoor dat het juiste display met demo board of break out bordje naar u verzonden wordt.

5. Leverbaar: Hoe lang moet het display beschikbaar zijn?

Heeft u éénmalig een aantal displays nodig of komt deze vraag de komende jaren regelmatig terug?

Bij de keuze van een LCD display is het essentieel om rekening te houden met de verkrijgbaarheid van het glas. Dit is namelijk de basis voor iedere module.

Veel van de glas maten zijn beschikbaar nadat een zeer grote afnemer (bijvoorbeeld in de smartphone productie) een type heeft gekozen. Maar ook als het glas “standaard” is kan het kleine, maar essentiële, verschillen hebben. Dit dient u mee te wegen bij de selectie.

Vooraf bepalen hoe lang u het product nodig denkt te hebben voor uw productie is belangrijk. Zo voorkomt u verrassingen en teleurstellingen als de veranderingen in de markt u te snel verplichten een nieuw display te gaan gebruiken.

Door bovenstaande vragen in acht te nemen zorgt u dat het uiteindelijke display zo goed mogelijk bij uw applicatie past. En op basis van deze informatie zoeken wij voor u de juiste productie en fabrikant en dus het juiste display voor uw project.