BLOG

De 3 essentiële componenten van een PCAP touchscreen

Projected capacitive touch is met de jaren een van de meest gebruikte touchscreen technieken geworden. PCAP – zoals projected capacitive wordt afgekort – is een afgeleide techniek van capacitive touch.

Net zoals bij elk capacitive touchscreen, wordt ook bij PCAP een elektrostatisch veld gemeten om aanrakingen te detecteren. Wanneer het scherm aangeraakt wordt, absorbeert de vinger een beetje van het elektrostatische veld.

Projected capacitive is wel de meest gevoelige capacitive touch techniek. Deze touchscreens gebruiken een soort netwerk van geleidende sporen, waardoor meer dan één aanraking veel nauwkeuriger kunnen worden gedetecteerd.

Projected capacitive touchscreens zijn beschikbaar in verschillende formaten en specificaties, maar de meeste PCAP touchscreens bestaan uit een aantal basis componenten.

Sensorisch glas

Het sensorische glas is een glaslaag waar elektrodes inzitten in de vorm van een geleidende coating. Zoals de naam al doet vermoeden is deze glaslaag bedoeld om aanrakingen te ‘voelen’. Het glas bestaat uit rijen en kolommen met geleidende sporen.

Wanneer een PCAP touchscreen aangezet wordt, reist het elektrostatische veld door de geleidende sporen. Dit creëert een ‘sensing grid’ ofwel voelend netwerk. Wanneer het scherm aangeraakt wordt, gaat een beetje van de energie uit de sporen naar de vinger. Op deze manier detecteert het touchscreen waar de vinger het scherm aanraakt. Dit gaat natuurlijk heel snel.

Cover glass

Het cover glass is ook een essentieel onderdeel van een projected capacitive touchscreen. Het dient als een isolatielaag en verbinder tussen de vinger van de gebruiker en de geleidende laag van het sensorische glas. Het cover glass is de bovenste laag van het PCAP touchscreen. Je raakt dus eigenlijk niet direct het sensorische glas aan als je een PCAP touchscreen aanraakt, maar het cover glass.

Daarnaast dient het cover glass als beschermer van de onderliggende geleidende lagen. Het cover glass beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, stof en andere verontreinigende stoffen.

Het cover glass kan op maat gemaakt worden, zodat het perfect aansluit en zorgt voor een strakke oplossing.

FPC

Alle projected capacitive touchscreens hebben een electrisch circuit nodig. De meest gebruikte variant hiervoor is een flexible printed circuit – oftewel FPC. De geleidende sporen in het sensorische glas worden verbonden met de FPC. FPC’s zijn flexibel. Ze kunnen buigen zonder te breken, wat ze ideaal maakt voor kleinere touchscreens.

Het FPC functioneert als aansturing (controller). Touchscreens hebben een aansturing nodig, zodat ze analoge touch signalen kunnen omzetten in digitale touch signalen. Ongeacht welke touch techniek gebruikt wordt, zul je de controller vinden in de FPC.

Advies nodig over welke touch techniek passend is voor uw applicatie? Neem dan contact met ons op.