BLOG

Hoe geef je je display bredere zichthoeken?

TN panel

Vraagt uw applicatie om een display met een (zeer) grote zichthoek? In dit artikel bekijken we de mogelijkheden voor een dergelijk display product.


Waarom is de zichthoek belangrijk?

De gebruikersinterface van uw applicatie moet misschien vanuit verschillende hoeken goed leesbaar zijn. Of uw product zal worden gebruikt door meerdere personen die allen het scherm goed moeten kunnen zien en gebruiken.

Ook zijn er applicaties, zoals industriële machines, waarvoor het vanwege veiligheid belangrijk is dat instructies op het scherm vanuit alle kant goed leesbaar is.

De zichthoek van een display kan op verschillende manieren worden beïnvloed. De keuze van de display techniek of het toepassen van optical bonding zijn hier voorbeelden van. Elke aanpak heeft voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om uw opties goed af te wegen en te evalueren hoe uw keuzes andere onderdelen van de applicatie beïnvloeden.

Kan optical bonding de zichthoeken van mijn display vergroten?

Optical bonding creëert een permanente connectie tussen de voorkant van het LCD display en de achterkant van het touchscreen. Hiervoor wordt een speciaal geformuleerde Optically Clear Adhesive (OCA) – oftewel lijmlaag – gebruikt. Deze lijm vult de luchtlagen tussen de verschillende lagen volledig en ‘bonds’ op deze manier de twee componenten.

Het elimineren van de luchtlaag zorgt dat het omgevingslicht, wat normaal gesproken reflecteert via de luchtlaag en de voorkant van het display, significant minder is. Deze verbetering zorgt ervoor dat kleuren op het display helderder en levendiger zijn en beter zichtbaar zijn vanuit grotere hoeken.

De hogere helderheid van het display resulteert er ook in dat de sterkte van de backlight verlaagd kan worden en zo dus ook het energieverbruik van het display lager wordt.

Het toevoegen van optical bonding aan uw display applicatie verhoogt de prijs van uw display wel, doordat er meer materiaal en processen voor nodig zijn.

Maar er zijn ook andere voordelen van optical bonding te overwegen:

  • Geen kans op condensatie tussen de lagen van het display
  • Het display is door optical bonding tevens robuuster en krijgt hierdoor een hogere IK rating
  • De overgang met een passe partout is mooier, doordat airbonding wat fletser oogt.

Geeft een IPS display een bredere zichthoek?

In-Plane Switching display techniek (IPS), ook wel ‘Super TFT’ genoemd, is speciaal ontwikkeld om uitmuntende kleuren en stabiliteit te bieden in vergelijking met traditionele displays, terwijl ook de zichthoek vergroot wordt. IPS is vaak de beste keuze voor applicaties die vragen om een hoge kleurkwaliteit en brede zichthoeken.

Welke oplossing past bij mij?

Om samen te vatten, elk van bovenstaand genoemde oplossingen voor het vergroten van zichthoeken kan voor uw applicatie geschikt zijn. Het is wel belangrijk dat we goed kijken naar uw applicatie, de omgeving, de gebruiken en uw budget.

Naam daarom contact met ons op, zodat wij u van goed advies op maat kunnen voorzien.