BLOG

Internet of Things Trends voor 2018

Internet of Things Trends voor 2018

Het Internet of Things heeft de afgelopen jaren een immense groei doorgemaakt. Maar welke trends zien we voor IoT in 2018? Lees verder!

The Internet of Things, oftewel het Internet der Dingen, laat er geen gras over groeien. Inmiddels zijn al miljoenen apparaten via IoT met elkaar verbonden.

In slechts enkele korte jaren hebben miljarden sensoren bepaald hoe bedrijven functioneren en hoe mensen met elkaar omgaan. En dit is slechts het begin. Er zijn prognoses die voorspellen dat the Internet of Things zelfs groeit tot 75 miljard devices in 2025.

Maar welke veranderingen gaat IoT in de nabije toekomst doormaken?

Welke Internet of Things trends gaan we zien in 2018?

Is een volledige ‘verbonden’ wereld een illusie of zal Internet of Things een trend zijn die onze toekomst gaat bepalen?

Deze 5 Internet of Things trends geven ons een preview van de inspirerende innovaties die we mogelijk kunnen verwachten.

Consumenten producten worden opnieuw uitgevonden

Data is het nieuwe elektriciteit.

Markten groeien en segmenteren. Veel producten worden aangepast met ingewikkelde technologie en big data om te voorkomen dat ze te standaard worden. Nieuwe producten zijn gespecialiseerd, gepersonaliseerd en intelligent. Ze passen zich aan op ons, de gebruiker.

Denk eens aan smart home applicaties en apparaten. Tot nu toe zijn dit vaak op zichzelf staande producten die individueel van elkaar werken.

Maar de opkomst van zogenaamde ‘stem diensten’ als Apple Siri, Google Home en Microsoft Cortana zouden wel eens de lang verwachte tools kunnen zijn die het ecosysteem van IoT devices tot één geheel maken. En belangrijker, een dergelijke tool zorgt voor optimaal gebruik van alle ‘smart’ devices.

Het verder ontwikkelen van consumenten producten is dus één van de belangrijkste Internet of Things trends die we gaan zien in 2018.

Nieuwe zorg: Van ‘tracking’ naar voorkomen en genezen

Steeds meer patiënten vertrouwen op zorg oplossingen gebaseerd op big data. The IoT kan hier een grote rol in spelen, ook met betrekking tot hoe patiënten deze diensten gebruiken en betalen. Wearable technologie is hierin koploper.

Dagelijks worden nieuwe health apps uitgevonden voor wearable devices, waardoor niet alleen data kan worden verzameld, maar ook klachten kunnen worden voorkomen en genezen.

Daarnaast komen ziekenhuizen steeds verder onder druk te staan. Meer patiënten en minder personeel. Het inzetten van netwerk gadgets kan de verpleging en artsen een hoop tijd schelen. Ze kunnen patiënten helpen herinneren medicatie in te nemen, hun oefeningen te doen en continue de bloeddruk meten en een waarschuwing afgeven wanneer deze te hoog is.

Opschudding in retail

Eén van de grootste Internet of Things trends in 2018 is de golf van veranderingen in de retail markt. De grote hoeveelheid beschikbare data helpt winkeliers hun producten beter aan te prijzen. Ze kennen hun klanten beter en kunnen hier dus makkelijker en sneller op inspelen.

Een voorbeeld is dat door Internet of Things applicaties winkels veel te weten kunnen komen over de route door de winkel. Waar stoppen klanten? Waar is de doorstroming niet goed? Of welke delen van de winkel worden het vaakst bezocht?

Al deze inzichten kunnen worden gebruikt voor betere inventarisatie, diefstal preventie en om klanten op nieuwe interessante manieren te bereiken.

Netwerk beveiliging uitdagingen

Niet alle Internet of Things trends zijn echter positief. Er komen steeds vaker netwerk beveiligingsuitdagingen aan het licht. IT experts worden tot de limiet gedwongen om hackers en andere kwaadwillende mensen tegen te houden. Het IoT netwerk is natuurlijk erg interessant voor dit soort groepen.

De groei van het aantal IoT devices gaat hand in hand met de groei van virussen en malware. Kwetsbare plekken in de internet infrastructuur komen steeds vaker naar boven. Bedrijven en experts zullen dus steeds sneller moeten worden om alle lekken te dichten.

Malware springt namelijk binnen een netwerk van het ene apparaat naar het andere en het Internet of Things netwerk is natuurlijk één groot netwerk.

The Internet of Vehicles (IoV)

De volgende Internet of Things trend is een bijzondere. Het is namelijk de opkomst van een variant van IoT: the Internet of Vehicles.

Het Internet of Vehicles bestaat uit alle nieuwe en bestaande voertuigen die beschikken over zogenaamde RF communicatiemiddelen. Het is een techniek die data communicatie, milieubescherming, energie behoud en veiligheid combineert.

De techniek gaat in de komende jaren groeien tot een mobiel communicatie systeem tussen voertuigen en openbare netwerken. Dit kan zijn in verschillende vormen: V2V (vehicle to vehicle), V2R (vehicle to road), V2H (vehicle to human) en V2S (vehicle to sensor). Er wordt data over voertuigen, wegen en de omgeving verzameld en gedeeld. Wat weer grote veranderingen te weeg kan brengen voor de automotive branche.

Kenmerken

  • Geschikt voor USB 2.0 en USB video class en USB audio class
  • Ondersteunt opname van stilstaande beelden en video streaming
  • Zet Bayer RGB om in YUY2 kleuren
  • Resolutie stilstaand beeld: 2.0M pixel (1600 x 1200)
  • Audio input: 1 x digitale microfoon
  • Voltage input: standaard 5V
  • Afmeting (LxBxH): 60.0 x 8.0 x 4.65 mm