BLOG

[INTERVIEW] OEM camera’s in de spotlight

We hebben het vandaag over een component wat ongemerkt in veel producten verwerkt zit. Een OEM camera. Een component als onderdeel van vele uiteenlopende producten. Tijd om meer te weten te komen over deze kleine ‘kijker’, verteld door product specialist Martijn.

Wat is het verschil tussen een OEM camera en een “gewone” webcam?

Martijn: “Een OEM camera is een camera module, een print met componenten waaronder een lens. Deze modules zijn ontwikkeld als onderdeel van een consumer, industrial of medical applicatie. Een gewone webcam is een kant en klaar product, in een behuizing, ontwikkeld voor een algemene toepassing.”

Welke unieke opties bieden OEM camera’s?

Martijn: “Een gewone webcam is een massa product, aanpassen is dus eigenlijk niet mogelijk. Dit is voor onze klanten een lastig punt, omdat hier bijna altijd sprake is van klant specifieke wensen. Binnen ons pakket OEM camera’s kunnen we onze klanten helpen bij een afwijkende vormfactor en lenzen, maar ook in de firmware kunnen we wensen meenemen.”

Kun je een voorbeeld noemen van een gave camera applicatie?

Martijn: “Dat kan ik zeker! Een in het oog springende applicatie is een interactief speeltoestel: een geluidsboog die je tegenkomt in speeltuinen maar ook op pleinen in het land. De speciale camera met fisheye lens registreert bewegingen en vertaalt dit in een (spel)actie. Met als doel meer bewegen, voor jong en oud! Ik vind het leuk om te zien dat ons product bijdraagt aan een project met een maatschappelijke impact.”

Nog andere applicaties waar OEM camera’s perfect voor zijn?

Martijn: “Medische applicaties, hierin worden de meeste van onze camera’s toegepast. Deze klanten hebben een lang ontwikkeltraject achter de rug met certificeringen en zoeken een stabiel product dat langdurig beschikbaar is. Hiervoor zijn onze producten perfect! Daarnaast vind je onze OEM camera’s terug in industriële en automotive applicaties.”

Wat is de link tussen een LCD display en een OEM camera?

Martijn: “In principe is er niet echt een link, niet iedere applicatie met een display gebruikt een camera en andersom. Een camera is een specifiek input device, net als een touch screen en past daarom goed in ons productenpakket.”

Waarom is het verstandig een OEM camera oplossing te kopen bij een specialist en niet online?

Martijn: “Wij adviseren mensen graag over de specifieke mogelijkheden van onze producten, deze informatie haal je niet zo makkelijk uit online verkoopsites als bijvoorbeeld Alibaba. Bijna altijd lopen mensen dan aan tegen de beperkingen van een standaard of massaproduct.