BLOG

IPS vs. MVA: Wat is de beste displaytechniek?

IPS panel

Er zijn veel verschillende display technieken op de markt, maar weet u welke de juiste techniek is voor uw applicatie? Vooral op het gebied van optimale zichthoeken, resolutie en contrast. In dit artikel bespreken we twee van de beste displaytechnieken beschikbaar: IPS en MVA.

Wat is een IPS display?

In-Plane Switching (IPS) is een displaytechniek dat de zichtbeperkingen van traditionele TFT LCD display aanpakt. Om deze reden wordt een IPS display ook wel eens een Super TFT display genoemd.

IPS komt aan haar naam doordat de liquid crystal moleculen in deze techniek parallel aan de glasplaten staan. In traditionele displays, waar gebruik wordt gemaakt van de TN techniek, staan de moleculen haaks op de glasplaat. In een IPS display blijven de kristallen parallel, ongeacht of het pixel aan of uit staat.

Electrodes worden op dezelfde glasplaat geplaatst, in plaats van op tegengestelde kanten. Wanneer het signaal aangezet wordt, draaien de kristallen horizontaal.

Wat is een MVA display?

Multi-Domain Vertical Alignment (MVA) technologie verschilt van zowel de TN als IPS systemen. In een MVA display staan de liquid crystal moleculen haaks op de substraten wanneer er geen spanning op staat.

Hierdoor ontstaat een zwart beeld. Wanneer er spanning op gezet wordt, draaien de moleculen parallel aan de substraat, wat resulteert in een hoge toelating van bronlicht.

Zonder spanning staan dus alle moleculen compleet verticaal. Het licht gaat door de cel zonder storing van de liquid crystal moleculen en wordt vervolgens geblokkeerd door de polarizer laag.

Omdat de blokkering volledig is, is de kwaliteit van de zwarte kleur fantastisch. De gebruiker van het display ziet het diepe zwart vanuit alle zichthoeken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een IPS display?

Voordelen
Nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van een MVA display?

Voordelen
Nadelen