Touch monitoren in hypermoderne trams

Touchmonitoren in trams

01.

Applicatie

Onze klant was op zoek naar een monitor met touchscreen oplossing om de communicatie in trams te automatiseren. Deze oplossing moest ervoor zorgen dat bestuurders van trams eenvoudig met de centrale, collega’s en passagiers kunnen communiceren. Daarnaast is het een verkeersbeïnvloedingssysteem dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om stoplichten en wisselsporen te kunnen bedienen.

Details

02.

Uitdagingen

Aangezien trams rijden, moest ons uiteindelijk ingebouwde product schok-en trilbestendig zijn. De oplossing moest daarnaast voorzien worden van een robuust touchscreen met een breed temperatuur bereik.

Omdat de trams dag en nacht rijden, was automatische dimming een eis. Het scherm moet immers zowel overdag als ’s nachts goed afleesbaar zijn. Ook moest er rekening gehouden worden met de afleesbaarheid in zonlicht. Als laatste was het een uitdaging dat de gebruikte monitoren en touchscreens ten minste vijf jaar beschikbaar moeten zijn. Zowel de monitor als het touchscreen moet dus zeer lang leverbaar zijn.

03.

Hoe wij hebben geholpen

Onze klant is bekend met onze producten en heeft de aanvraag daarom bij ons geplaatst. Op basis van de gestelde specificaties en eisen, hebben wij voor de klant een passende oplossing gevonden.

Aangezien het om een maatwerk product gaat, was er veel kennis en expertise nodig om tot een geschikte oplossing te komen. Na intensief overleg met onze klant, heeft onze product specialist Martijn Bustraan ervoor gezorgd dat er een passende monitor werd geselecteerd. Hieraan is een geschikt touchscreen toegevoegd.

Onze klant heeft eerst een aantal samples besteld. Deze zijn uitvoerig getest en er is gekeken of de oplossing past bij de applicatie. De samples zijn doorontwikkeld waarna men een nulserie bestelde welke werk gebruik voor onderzoek in het veld. Onze klant heeft inmiddels vele monitoren met touchscreens in gebruik genomen.

04.

Productoplossing

Touchmonitor

In overleg met onze klant is er gekozen voor een 7 inch open frame monitor. De resolutie van de monitor is 800×480. De monitor heeft een 700 nits LED backlight, met een licht sensor om de monitor te kunnen dimmen. Het temperatuur bereik is -30 tot 80 graden Celsius (dit wordt vaker gebruikt voor automotive toepassingen). Zowel de monitor als het touchscreen zijn schok-en trilbestendig. Omdat de monitor moet worden aangesloten op 24VDC accuspanning, is er gekozen voor een speciale voedingsaansluiting van 9 tot 36 VDC. Aan de monitor is een rugged projected capacitive touchscreen met USB aansluiting toegevoegd.

Deze oplossing is dimbaar, in zonlicht afleesbaar, aansluitbaar op het systeem van de tram, heeft een breed temperatuur bereik en is voor een langere periode leverbaar. Precies zoals de klant wenste.