BLOG

Wat is een FPC?

Circuit boards zijn de bouwstenen van bijna elk elektronisch apparaat. Van computers tot TV’s en van touchscreens tot thermostaten en digitale horloges. In bijna elk apparaat vind je een circuit board. 

Zoals de naam misschien verklapt zijn circuit boards platen waar één of meerdere geleidende paden op lopen – ook wel ‘circuits’. Sommige apparaten gebruiken onbuigbare boards, maar andere gebruiken flexibele circuits boards. Oftwel, een FPC.

Hoe worden FPC’s gemaakt?

Er zijn vele verschillende soorten FPC’s. Er is dus geen universele manier om ze te produceren. Maar wat je wel op elke FPC terugvindt zijn de geleidende paden geprint op een onderliggende laag. De geleidende paden worden meestal gemaakt van koper of een andere geleidende inkt. 

Er worden vier verschillende FPC’s onderscheiden.

Een type 1 FPC bestaat uit één laag met aan één of beide kanten een isolerend materiaal.

Type 2 FPC’s bestaan uit twee lagen met daar tussenin isolerend materiaal. De geleidende paden kunnen van één of beide kanten bereikt worden.

Type 3 FPC’s bestaan uit drie of meerdere lagen met tussen elke laag een isolerend materiaal. Ook in dit type FPC kunnen de paden vanaf beiden zijden benaderd worden.

Type 4 FPC’s bestaan uit twee of meerdere lagen met tussen elke laag isolerend materiaal. Maar in tegenstelling tot de andere types, support een type 4 FPC een niet buigbaar circuit board.

Wat maakt FPC’s zo populair?

De meest voor de hand liggende reden voor hun populariteit is natuurlijk het feit dat ze flexibel zijn. Dit maakt ze ideaal voor kleine elektronische applicaties, zoals smartphones en wearables.

Daarnaast nemen FPC’s minder ruimte in dan de harde varianten en ze zijn ook bijna altijd kleiner. Daardoor passen ze gemakkelijk in kleine devices.

Een laatste voordeel van FPC’s is de betrouwbaarheid. Ze gaan vaak jaren mee, zelfs wanneer ze regelmatige gebogen worden. 

Vragen over FPC’s? We beantwoorden ze graag! Neem contact op.