BLOG

Wat is geprinte electronica?

Heeft u al gehoord van geprinte elektronica? Bij printen denken we vooral aan de standaard printers die inkt op papier drukken. Maar de afgelopen jaren zien we een sterke groei in andere printactiviteiten, zoals geprinte electronica. 

Geprinte electronica wordt gebruikt in alles van smartphones en wearables tot RFID tags en human machine interfaces.

De basis van geprinte electronica

Geprinte electronica is elk stukje electronica wat geprint is op één of meer basislagen. Circuits worden bijvoorbeeld vaak aangeduid als geprinte electronica. Een circuit is namelijk niks meer dan een geleidend pad. Bijna elk electronisch apparaat heeft minstens één circuit.

De circuit worden geprint op de ondergrond door middel van een geleidende inkt.

Gebruikte materialen

Geprinte electronica vraagt om het gebruik van geleidende materialen, zoals speciale inkt. Hiermee wordt het geleidende pad gemaakt. 

Er zijn verschillende soorten geleidende inkt die voor dit doeleinde worden gebruikt. Indium tin oxide (ITO) is een populaire keuze. De electronische geleidbaarheid van dit materiaal is zeer goed, waardoor electriciteit gemakkelijk door ITO kan stromen. Daarnaast wordt ook vaak gebruik gemaakt van koper, zilver of goud als geleidende inkt.

Voordelen van geprinte electronica

Om te beginnen is geprinte electronica zeer licht van gewicht. Dit maakt deze techniek populair bij wearable applicaties.

Daarnaast is geprinte electronica een relatief goedkope oplossing. Wat helpt bij het laag houden van de productiekosten van een product. 

Ook werken geprinte electronica goed samen met de backlightverlichtingssystemen van displays.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.