BLOG

Zijn OLED displays energiezuiniger dan LCD displays?

Organic light-emitting diode (OLED) en liquid-crystal displays (LCD) zijn twee van de meest populaire displaytechnieken op de huidige markt. Beide zijn ze in staat tot het produceren van zeer hoge kwaliteit beelden.

OLED displays gebruiken hiervoor zelfverlichtende pixels en LCD displays gebruiken vloeibare pixels in combinatie met backlightverlichting.

Je kunt eigenlijk niet mis gaan met zowel OLED als LCD. 

Wel zien we steeds meer vraag naar energiezuinigere oplossingen. Daarom beantwoorden wij in dit artikel de vraag: Zijn OLED displays energiezuiniger dan LCD displays?

Beter dan plasma

Voor we onthullen welke displaytechniek efficiënter is, is het belangrijk om te onthouden dat zowel OLED als LCD displays een betere optie zijn dan plasma. Plasma is een oudere displaytechniek met een hoog energieverbruik. De meeste OLED’s en LCD’s gebruiken maar een fractie van de energie benodigd voor een plasma.

Helderheid

Nog een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat OLED displays een hogere helderheid hebben dan LCD’s. Beide technieken kunnen prachtige witte beelden produceren, maar het wit van een OLED display is vaak helderder dan die van een LCD display. Deze helder witte beelden kunnen impact hebben op het energiegebruik van OLED’s. Sommige tests tonen aan dat OLED displays met wit beeldmateriaal tot wel drie keer meer energie gebruiken dan LCD displays.

Het verschil

Het is eigenlijk niet goed te zeggen welk type display meer energiezuinig is. Het hangt namelijk af van de kleur en helderheid van het getoonde beeld.

LCD displays hebben minder energie nodig dan OLED’s bij zeer heldere beelden of witte achtergronden. Daarentegen winnen OLED displays het bij donkere beelden en zwarte achtergronden. Dit komt doordat OLED displays individuele pixels uit kunnen zetten – en dus zwart maken.

Wanneer je OLED en LCD gaat vergelijken kom je er al snel achter dat ze allebei voor- en nadelen hebben. OLED displays bieden een geweldig contrast, nauwkeurigere kleuren en bijna perfecte zichthoeken. Wel zijn OLED displays gevoeliger voor burn-in en hun levensduur is korter dan die van LCD’s.

LCD’s zijn de laatste jaren sterk ontwikkeld op het gebied van kleurprestaties, zijn dus over het algemeen energiezuiniger bij lichte beelden, hebben een langere levensduur en zijn minder gevoelig voor burn-in.

Uiteindelijk is de keuze dus afhankelijk van een heleboel aspecten, zoals gebruikers, beeld, omgeving, etc.

Meer informatie of uitleg over deze twee displaytechnieken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.