BLOG

Zo verhoog je de leesbaarheid van displays in heldere omgevingen

Zo verhoog je de leesbaarheid van displays in helderen omgevingen

Een optimale prestatie in heldere omgevingen met veel licht is één van de belangrijkste eigenschappen van een industrieel display. Welke technieken kunnen de leesbaarheid van het display in heldere omgevingen optimaliseren?

Veel industriële LCD’s zijn ontworpen voor buitengebruik of voor gebruik in ruimtes met veel omgevingslicht. Om de beste oplossing voor uw applicatie te kiezen, is het belangrijk elke mogelijkheid mee te nemen en dan te bekijken welke oplossing het beste past bij uw specifieke applicatie.

Waardoor wordt de leesbaarheid van het display beïnvloed?

Heeft u ooit bedacht waarom een display in zonlicht slecht leesbaar is? Wij hebben een aantal belangrijke factoren die de leesbaarheid van het display beïnvloeden op een rij gezet. Met bijbehorende oplossing uiteraard.

Eén van de grootste problemen bij buitengebruik van een display is de reflectie van licht. Er zijn verschillende methoden die de leesbaarheid van het scherm in helder zonlicht verbeteren:

  • Transflective laag
  • Dimming
  • AR/AG glas
  • Licht sensor
  • Optical bonding

Technieken om de leesbaarheid van het display te verhogen

Transflective LCD technologie

Deze methode kan worden toegepast op bepaalde TFT LCD displays. Door de speciale weerkaatsende functie, reflecteert het LCD het omgevingslicht en gebruikt de lichtstralen om het display te verlichten. Hoe sterker het omgevingslicht, hoe helderder het LCD lijkt. Een transflective LCD display is daarom zeer goed leesbaar in direct (zon)licht.

Hyper dimming

In sommige specifieke situaties is het nodig een display aan te passen aan een lager helderheidsniveau dan gebruikelijk. Hyper dimming biedt de mogelijkheid de helderheid verder aan te passen dan normaal en zelfs om het scherm helemaal naar zwart te dimmen. Het volledige backlight beheer maakt een hyper dimming display perfect voor dag- en nachtomgevingen.

AR/AG glas

Een anti-reflective (AR) coating op de beschermende glaslaag van een display is goed voor ruige heldere omgevingen. Bij normaal glas zorgt de weerkaatsing van het omgevingslicht voor slecht zicht op het display. Een anti-reflective coating verhoogt het contrastwaardoor spiegelbeeld sterk wordt verminderd. De coating, die op één of twee kanten van het glas wordt aangebracht, is ontworpen om reflectie te verminderen en de lichtdoorlaatbaarheid te verhogen.

Een andere oplossing is een anti-glare (AG) laag. Deze beschermingslaag wordt bovenop het display bevestigd en heeft een microscopisch ruw oppervlak. Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat schitteringen verspreid worden. Het chemisch bewerkte glas heeft een lichte textuur, waardoor licht dat op het glas schijnt wordt afgebogen in andere richtingen. Hierdoor is een reflectie zachter en minder storend voor de gebruiker van het glas.

Licht sensor

Een lichtsensor detecteert een verandering in omgevingslicht van het display. Een achterliggend system in het display zorgt ervoor dat de inverter automatisch de helderheid van het display panel aanpast aan de hoeveelheid licht in de omgeving.

Optical bonding

Optical bonding is het proces waarbij reflecties op het scherm sterk worden verminderd. De luchtlagen tussen de coverlens, sensor en display worden opgevuld met een optisch doorzichtig klevend middel. Hierdoor verbetert niet alleen de leesbaarheid van het display, maar is het display ook een stuk sterker.